Skip to main content

Tinnitus

Bel of app ons vrijblijvend op
055 20 792 22

Ontdek alles over tinnitus of oorsuizen: oorzaken en behandeling

Bij oorsuizen, oftewel tinnitus, hoort u geluiden die er niet zijn, zoals een ruis, een piep of gebrom. Soms een hoge toon een andere keer een lage toon. Continue of afwisselend. Er zit dus voortdurend een geluid in uw hoofd, soms in hele lichte vorm maar het kan ook uw leven beïnvloeden. Zo’n 1 miljoen mensen in Nederland hebben last van een vorm van oorsuizen. Dat is enorm veel, vandaar dat aandacht hiervoor heel belangrijk is.

Wat zijn de oorzaken van Tinnitus?

Tinnitus kent vele oorzaken. Maar de belangrijkste is toch wel overbelasting van de oren. Overbelasting kan ontstaan door te veel en hard geluid maar ook door bijvoorbeeld een erg drukke periode in uw leven. Overal komen harde geluiden voor. Bijvoorbeeld bij een concert maar ook tijdens het werk. Als u elke dag geconfronteerd wordt met harde geluiden, denk aan slijpmachines, heipalen, de muziekindustrie of bijvoorbeeld kinderopvang dan kan er overbelasting ontstaan.

Wat kunt u doen als u last heeft van tinnitus?

De belangrijkste stap is hulp zoeken! De eerste stap is om naar uw huisarts te gaan. Daarna zult u verwezen worden naar de audicien, om zo de oorzaak van het oorsuizen te achterhalen en te kijken of er ook sprake is van gehoorverlies. Er wordt veelvuldig onderzoek gedaan naar oorsuizen er zijn continue nieuwe ontwikkelingen en behandelmethoden aan de hand van de nieuwe inzichten.

Maar wat kunt u van ons verwachten als u tinnitus heeft?

Als audicien van Hoorzorg Apeldoorn hebben we al heel veel mensen gezien die last hebben van oorsuizen. Dit varieert van iemand die aangeeft een klein ruisje op de achtergrond te horen tot mensen die niet kunnen slapen van de piep die ze in hun oren horen. We merken in de praktijk dat mensen met tinnitusklachten het prettig vinden om hun verhaal bij ons te doen.

We gaan samen na of het duidelijk is wanneer de klachten zijn ontstaan of waardoor het is ontstaan. Soms kunnen mensen heel duidelijk aangeven dat het ontstaan is na bijvoorbeeld een heel hard geluid of nadat ze een ongeluk hebben gehad. Maar het komt ook voor dat mensen het idee hebben dat het is ontstaan na een heel stressvolle periode in hun leven en soms zijn de klachten niet echt  te herleiden.

We gaan samen inventariseren wat de beste stappen zijn om te ondernemen.

Soms verwijzen we iemand met tinnitus op grond van het gesprek door naar de KNO-arts of Audiologisch Centrum. Maar vaak gaan we ook zelf met de cliënt een aantal stappen doorlopen. We checken allereerst met de video otoscoop de gehoorgang en het trommelvlies. Daarnaast maken we een gehoortest.

Als uit de gehoortest naar voren komt dat er ook een licht gehoorverlies is, dan kan een klein hoortoestel al verlichting geven door middel van geluiden te versterken. Deze versterkte geluiden maskeren als het ware dan de tinnitusgeluiden.

Als er geen gehoorverlies is, kan dit zelfde hoortoestel ook anders ingezet worden en wel als tinnitusmaskeerder. Deze tinnitusmaskeerder geeft een geluid weer die we helemaal af stellen aan de hand van het gehoor van de cliënt. Mensen met tinnitusklachten zijn vaak gevoelig voor harde geluiden. Ook dit kunnen we middels een meting in kaart brengen en het hoortoestel zo instellen dat gewenst geluid versterkt wordt en ongewenst geluid verminderd wordt.

Graag kijken we samen met u naar wat de mogelijkheden zijn.

Wilt u op voorhand meer informatie over tinnitus en onze werkwijze? Laat het ons even weten per mail of WhatsApp. We sturen u dan aanvullende informatie over oorsuizen/ Tinnitus.

Wilt u weten of uw gehoor nog 100% goed werkt?

Twijfelt u aan uw gehoor? Doe de online hoortest!

Kom langs voor vrijblijvend advies. Met een gratis hoortest weet u binnen 15 minuten hoe het met uw gehoor gesteld is.